Egyéni vállalkozás szüneteltetése

A koronavírus terjedésével, nap mint nap új korlátozó intézkedéseket vezetnek be, a munkalehetőségek beszűkülnek, ami nem csak a munkavállalókat érinti, hanem egyes kisvállalkozások is munka és bevétel nélkül maradhatnak.

A kialakult veszélyhelyzet miatt sok egyéni vállalkozó fontolgatja, hogy szünetelteti (esetleg megszűnteti) a tevékenységét.

cavitacion 2894851 1920

A vonatkozó jogszabályok szerint az egyéni vállalkozó minimum 30 napra, legfeljebb 2 évig szüneteltetheti vállalkozását (ha nincs munkavállalója). Megszűntetni nem biztos, hogy érdemes, mert csak két év múlva lehet újra KATA-s vállalkozó.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell jelenteni – elektronikus úton – a fővárosi, megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál.

Szünetelés ideje alatt a KATA-s egyéni vállalkozó mentesül a KATA fizetése alól, de, ha főállásban végezte a tevékenységét, akkor megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultsága. Ebben az esetben egyészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, melynek összege 2020. január 1-jétől havi 7710 forint (napi 257 Ft.). A járulék fizetése kötelező, a jelenlegi szabályok szerint háromhavi tartozást követően érvénytelenítik az adós taj-számát, így a nem fizetők nem juthatnak térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, támogatott gyógyszerhez, kivéve a sürgősségi ellátást.

architect 1080589 1920

Figyelembe kell venni azt is, hogy ha hónap közben szünetelteti a KATA-s vállalkozó a tevékenységét, akkor arra a hónapra még meg kell fizetnie a tételes adót, így arra a hónapra nem szünetel a biztosítása sem (ellentétben a SZJA törvény szerinti adózást választó egyéni vállalkozóval, akinek a szüneteltetés időpontjától nem lesz biztosítása).

A KATA törvény tételesen felsorolja fel azokat az élethelyzeteket (pl. a vállalkozás szüneteltetése, vagy táppénz), amelyek, ha a hónap egészében fennállnak, akkor az adott hónapra nem kell a tételes adót megfizetni. A szüneteltetés esetét kivéve, nem kell megfizetni az adót azokra a hónapokra sem, amelyekben a fenti élethelyzet megszűnik, feltéve, ha ez az állapot legalább 30 napig fennállt. Ha a szüneteltetés vége hóközben történik, akkor a tört hónapra ugyanúgy meg kell fizetni az adót, így ezekben a hónapokban a biztosítása sem szünetel. A vállalkozónak azokra a hónapokra, amelyekben teljes egészében szünetelteti a tevékenységét egyészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Táppénzben a főállású KATA adózó egyéni vállalkozók is részesülhetnek a tételes adó megfizetése alapján.

adult 3182384 1920

Figyelni kell arra is, hogy amennyiben az adott hónapban mentesül a vállalkozó a KATA adó alól, akkor a KATA kerete is csökken.

Szüneteltetés bejelentésére is érdemes szakember (könyvelő, tanácsadó) segítségét igénybe venni, ami szintén megnöveli a költségeket.

Érdemes tehát átgondolni, hogy célszerű-e a tevékenység szüneteltetését kis időre felfüggeszteni.