Eladósodtam!

Nem vagy egyedül! Az elhúzódó válság családok százezreinek okozott mindennapi nehézségeket. Sokan kelnek fel úgy minden nap, hogy kilátástalanul görgetik maguk előtt az adósságaikat.

Másrészt nem vagy egyedül, mert a megoldásban számos segítségre is számíthatsz.

Nézz szembe az oroszlánnal!

Ahhoz, hogy megfelelően tudj közelíteni a probléma megoldásához, jó kérdésekkel jó helyre fordulj, fontos, hogy pontos helyzetértékelésből indulj ki. Végig kell gondolni, hogy mi a probléma, és mi vezetett a kialakulásához.

És nézz szembe magaddal is!

Mielőtt tovább mennél, magaddal is ki kell egyezned. Ne a kudarc, a szégyenérzet, a harag, a düh legyen a gondolkodásod alapja. És ne is a letargia, a lemondás mindenről. Bízz a megoldás megtalálásában, és keresd tovább az ebben segítő információt. Nem vagy egyedül. Gondold át mire vagy képes, és mire lennél képes, ha megfelelő segítséget kapnál.

Készíts tervet!

A felhalmozott adósságtömeg egy mozdulattal nem tüntethető el. Valószínűleg egy többlépcsős, sokszereplős tervre van szükséga megoldáshoz. Ebben a tervben részcélokat kell megfogalmazni, kitűzni és elérni, pl.: tartozások pontos adatainak begyűjtése, tartozás átütemezése, elérhető szociális támogatások feltérképezése és megpályázása, adósságrendező szolgáltatás igénybe vétele, munkahelykeresés, megegyezés a családdal, kiadások átszervezése.

Kikre számíthatsz?

A terved megvalósításában számíthatsz segítségre, elsősorban a családodra, akik eddig is szerettek és a bajban is melletted állnak. További lehetséges segítők a barátok, családsegítő, önkormányzat, civil szervezetek, szociális ellátó rendszer, ügyvédek. Bátran kérj segítséget, de ne sértődj meg, ha nem abban, vagy nem úgy tudnak segíteni, ahogy te elképzelted. Próbálj előre tájékozódni, hogy melyik szervezetnek mi a feladata, és miben tud segíteni.